Persoanele cu dizabilități neouromotorii din Oradea și zonele limitrofe beneficiază, din luna octombrie 2018, de un serviciu de tip taxi social, adaptat nevoilor lor de transport.
Noul serviciu este oferit în premieră în această regiune, printr-un proiect al Fundației Mihai Neșu, finanțat de Fundația Vodafone România cu 230.000 lei, prin programul „Fondul pentru Fapte Bune”. Serviciul va fi asigurat cu un vehiculde tip minivan de 8+1 locuri, care poate transporta simultan 3 persoane în scaune cu rotile și 4 însoțitori. Transferul până la mașină este făcut cu un lift electric, care poate coborî persoana în scaun rulant indiferent de etajul la care locuiește.
Mașina poate transporta aproximativ 800 de persoane lunar, iar deplasările se fac oriunde în Oradea și pe o rază de 15 km în jurul orașului. De acest serviciu pot beneficia copii și adulți cu handicap neuromotor aflați în scaun cu rotile manual, care se deplasează cu cadrul sau au dificultăți locomotorii, precum și însoțitorii acestora.
“Finanțarea acordată de Fundația Vodafone România a acoperit achiziționarea și adaptarea minivanului , precum și a liftului electric și va susține funcționarea serviciului de transport timp de 12 luni. Acesta este al treilea proiect dedicat persoanelor cu dizabilități neuromotorii pe care îl derulăm prin parteneritatul nostru cu Fundația Mihai Neșu”, a declarat Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone România.
“Cei care au în familie o persoană cu dizabilități neuromotorii cunosc bine problema blocajului la domiciliu. Dacă persoana locuiește la etaj și aparținătorii sunt în vârstă, se întamplă să petreacă ani între pereții apartamentului, fără să iasă afară. Părinții copiilor cu care facem terapie la Fundația Mihai Neșu ne spuneau săptămânal cum erau refuzați de taximetriști și cât de greu le este să ajungă la sediul nostru pentru că o mare parte dintre șoferi nu doresc să transporte în portbagaj scaunul cu rotile, mașinile lor nefiind adaptate. Am propus astfel această soluție de înființare a unui serviciu social de transport adaptat persoanelor cu nevoi speciale”, a declarat Iulia Băcăran, directorul Fundației Mihai Neșu.
Cei care vor să utilizeze noul serviciu de transport trebuie să se înregistreze ca beneficiari ai Fundației Mihai Neșu trimițând la adresa info@mnf.ro sau la sediul fundației copii după actul de identitate al persoanei cu handicap și al însoțítorului și documentele doveditoare ale încadrării în gradul de handicap. Cursele se pot programa telefonic, cu 24 ore înainte.
Conform datelor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din martie 2018, în județul Bihor sunt aproximativ 20.000 de persoane cu dizabilități, dintre care 1.012 sunt copii. (A.D.).